sâmbătă, 6 ianuarie 2018

VICTIMA UNUI ACCIDENT RUTIER ??


CE SA FACI DACA AI FOST VICTIMA UNUI  ACCIDENT RUTIER


Pentru ca un incident/eveniment auto, să poată fi considerat accident de circulaţie, trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile: 

în eveniment să fie implicat cel puţin un vehicul în mişcare, să fie produs pe un drum deschis circulaţiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, etc.) ca urmare a nerespectării unei reguli de circulaţie, din care a rezultat decesul sau rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.

In Spania , o mare importanta in cazul acidentelor rutiere o are ATESTATUL( procesul verbal incheiat de Politie sau Guardia Civila) .  

Cei prezenti la locul accidentului sa ofere agentilor toate detaliile cu privire la producerea acestuia, leziunile suferite, datele de identificare corecte a tuturor persoanelor care calatoreau in vehicul .
De asemenea , indiferent de gravitatea acidentului e vital ca dupa producerea unui astfel de eveniment toti pasagerii sa fie vazuti de mendicul de la urgenta pentru a evita orice tip de neplacere fizica ulterioara si nu in ultimul rand pentru a primi ceea ce se numeste parte medico in care doctorul va mentiona care sunt  leziunile suferite  si diagnosticul preconizat pentru acestea. ´´ Parte medico``  va sta la baza raportului intocmit de medicul legist si contituie de asemenea baza pentru a cuantifica suma  indemnizatiilor correspunzatoare.
O alta problema importanta de retinut este depunerea la timp a plagerii penale. E recomandabil sa fie redactata de un avocat pentru a nu scapa nici un detaliu important . Accidentul  va  face obiectul unui dosar penal.  In aceasta procedura se deduc si despagubirile materiale si morale corespunzatoare  partii vatamate.  Asiguratorul participa de asemenea  la proces   fiind  obligat sa achite daunele care cad in sarcina inculpatului.

Incheierea asigurarii de raspundere civila auto este obligatorie prin lege. Prin urmare, in toate cazurile de mai sus, despagubirile materiale si morale ce vi se cuvin – in calitate de tert pagubit – vor fi acoperite de asiguratorul  persoanei vinovate. Aceasta protectie prin asigurare este valabila si in cazul in care vinovatul de accident sunteti chiar dvs., cu exceptia daunelor produse autovehiculului pe care il conduceati si a daunelor materiale si morale generate de vatamarea dvs.  In caz ca ati incheiat o asigurare de tip CASCO,  despagubirea are un caracter indemnitar si vi se cuvine in baza contractului de asigurare pe care dvs. l-ati incheiat cu asiguratorul dv si ve/ti fi despagubit chiar daca dumneavoastra sunteti cel care a produs accidentul.

CAND AVETI DREPTUL LA DESPAGUBIRI?

Daca ati trait experienta unui accident de masina si ati suferit o leziune (de la cea mai usoara pana la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viata in pericol) trebuie sa stiti ca aveti dreptul la repararea prejudiciului material si moral cauzat prin vatamarea corporala. Suma de bani va fi suportata de asigurator si  va acoperi costurile acestor prejudicii in functie de gravítate ( moarte, vatamare corporala grava, operatie, pierderea unui simt, sechele) asa cum si costurile e pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vatamarii, tratament psihologic dupa suferinta provocata de accident, cheltuielile de inmormantare, pierderea de venit consecutiva decesului intretinatorului

Exista posibilitatea ca, in urma evenimentului rutier, autovehiculul dvs. sa fi fost distrus partial sau total. Aveti dreptul si in acest caz sa recuperati costurile daunei de la asigurator. In cazul in care responsabil de producerea coliziunii este un alt participant la trafic, dauna se poate recupera de asiguratorul de raspundere civila al autovehiculului vinovat. In cazul in care autorul accidentului sunteti chiar dvs., puteti recupera dauna de la asiguratorul facultativ pentru avarii (emitentul politei CASCO) cu conditia ca dvs. sa fi incheiat in prealabil o astfel de polita.

Daca oricare dintre urmarile negative ale accidentelor rutiere se produc in timp ce va aflati pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa stiti ca si in acest caz sunteti protejat prin asigurare. Politele facultative isi extind efectele si in afara teritoriului Spaniei.


Asadar  trebuie sa stiti ca e recomandat  sa apelati la un avocat specialist, care va ajuta sa obtineti obligarea asiguratorului atat la plata drepturilor ce vi se cuvin, cat si la plata penalitatilor, dobanzilor si a cheltuielilor de judecata.