vineri, 16 februarie 2018

CUM POATE RECUPERA O FIRMA ROMANEASCA CREANTE DE LA CLIENTI SPANIOLI

   
    Traficul mercantil international a luat amploare o data cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana si facilitarea conditiilor tranzactiilor comerciale, motiv pentru care tot mai multe firme romanesti au dezvoltat relatii comerciale cu parteneri din peninsula iberica.

     Insa , de multe ori atunci cand apar probleme intre partile contractante , am observat  ca spaniolii veneau cu un important avantaj fata de partenerul de afaceri roman, dat fiind ca , desi niciodata nu verbalizau acest lucru, se demonstra ca firmele ibericae, respectiv asociatul acestora, isi consultase in prealabil asesorul sau fiscal sau/si avocatul. Si spun asta deoarece , in ltigiile in care am intervenit,  ori conditiile contractuale ii avantajau, ori legea contractului era cea spaniola si se judeca procesul in deplina cunostinta a legislatiei aplicabile ori pur si simplu  rezulta ca instanta competenta era cea spaniola si procesul avea loc pe teritorul statului national, evident cu avantajele ce aceste conditii le presupun. 
  
   Din experienta mea ca avocat in Peninsula pot sa subliniez faptul ca spaniolii au fost intotdeauna precauti si practici. Chiar daca pareau ca nu au lucrurile clare, inainte de a intra intr-o relatie de afaceri cu un partener stain , pentru a preveni o situatie neplacuta sau pentru a cunoaste riscurile care le presupune semanarea  unui contract in afara teritoriului spaniol, mereu recurg in prealabil la avocat  solicitand informatiile de rigoare asupra viitoarei relatii comerciale. 

 
2 RISCURI - CLAUZE CONTRACTUALE  PENTRU RECUPERAREA CREANTELOR IN SPANIA

     Vom analiza pentru inceput cateva din riscurile pe care le presupune semanarea unui contract intre parti din tari diferite

1. TRIBUNALUL COMPETENT

  Este una din clauzle esentiale in contractele internationale. Partile sunt avantajate daca includ in acordul lor mentiunea cu privire la Instanta respectiv Institutia Arbitrala la care doresc sa se rezolve neintelegerile care pot aparea intre ele de-a lungul desfasurarii relatiei comerciale. 

  Lipsa acestei mentiuni inseamna aplicarea criteriilor generale de drept ( Cod Civil, Cod Comercial etc ) sau a Conventiilor intenationale, respectiv regulamente comunitare, o legislatie stufoasa la care o firma mica nu are intotdeauna acces. De asemenea , daca  legislatia comericiala, respectiv civila nu este imperativa, se permite partilor sa alega Instanta competenta spre a judeca speta , iar avantajul pentru firma romaneasca este ca dosarul sa fie judecat dupa reguli procesuale cunoscute.

  De asemenea, daca lipseste aceasta mentiune , in general Instanta competenta e cea de la domiciliul paratului . In cazul recuperarii creantelor se dovedeste ca firma romaneasca trebuie sa se adreseze unei instante straine pentru a-si recupera prejudiciul , caci in caz contrar se poate intlni cu dezagradabila situatie ca adresandu-se Instantei  romane, aceasta isi declina competenta catre Spania, ori ca desi desfasurat procesul in Romania si  obtiunuta sentinta , aceasta sa nu fie executabila sau sa nu fie recunoscuta de statul Spaniol, fiind lovita de nulitate din diverse motive procesuale: lipsa de citare, Tribunal fara competenta teritoriala sau materiala etc. 
  

2. LEGEA APLICABILA CONTRACTULUI. 

   O alta clauza de maxima importanta in contractele internationale se refera la legea aplicabila contractului. E o chestiune total diferita de cea legata de competenta instantei. De exemplu,  exista cazuri in care Instanta competenta se dovedeste a fi Romania , dar legea la care a fost supus contractul e cea spaniola,  deci Instanta din Romania e obligata sa judece cazul in baza unei legislatii straine, ceea ce complica foarte mult speta si produce confuzie si nesiguranta afaceristului roman. 

   E drept ca se incearca sa se evite situatii in care Tribunalul e nevoit sa judece pe o lege necunoscuta, dar e drept ca partenerul spaniol are tot interesul ca legea aplicabila sa fie legea lui nationala  si sa nu aiba surprize legislative in caz ca se ajunge la litigiu. 

   In acest sene recomand partilor sa aiba grija la semarea contractului carei legi il supun si sa il relationeze cu legea aplicabila procedurii si Instantei competente. 



RECUPERARE CREANTE CLIENT SPANIOL

Analizate fiinde cele doua riscuri de fundamentale care pot impiedica partenerul roman sa-si recupereze creanta , mentionam ca Instanta  spaniola poate fi sesizata cu privire la recuperarea prejudiciului fie prin cererea de executare a unei sentinte obtinute in prealabil in Romania, fie deschizand direct un proces de reclamarea a facturilor / recunoasterea contractelor in Spania
  

PROCEDURA ORDINARA   - RECOMANDATA

       Daca aveti de recuperat o creanta de la un client spaniol se recomada inceperea procesului de reclamare in tara in care isi are debitorul domiciliul . De ce?  Pentru ca :

·             puteti solicita masuri de garantie in proces care sa asigure pe viitor posibilitatea recuperarii prejudiciului

·              procedura de notificare a Instantelor spaniole este efectiva si obligatorie. Deci nu va veti intalni cu probleme de exectutie ulterior legate de lipsa de citare.

·          ca nu trebuie sa recurgeti la comisii rogatorii sau imposibilitatea identificarii domiciliului partii.

·               orice documente fiscale, comerciale  sau laborale , respectiv expertize de care ati avea nevoie in proces  va vor fi proportionate din oficiu de catre instanta spaniola,evident la cererea dvs.

·         nu mai e nevoie sa treceti printr-o recunoastere a sentintei si o data castigat procesul se va trece la procedura de executare fara a pune in discutie si alte chestiuni prealabile.

·                puteti evita o posibila prescriptie atat a termenului de reclamare creanta cat si a executarii sentintei dictate de Instanta spaniola

·         veti evita costuri traduceri acte si dovezi din romana in spaniola , asa cum eliminati costuri  postale sau de taxe exagerate timbru

·           va asigurati deplina posibilitate se executare a sentintei spaniole in Spania , castigand timp si bani, evitand anulabilitatea unei sentinte straine dictata fara respactarea normelor procesuale


EXECUTAREA SENTINTEI  STRAINE 

       Dupa cum stiti, faptul ca ati obtinut o sentinta favorabila nu inseamna in mod automat incasarea prejudiciului. Prin sentinta vi se recunoaste doar un drept , insa pentru a face efectiv acest drept trebuie ca aceasta rezolutie judecatoreasca sa fie supusa procedurii de executare. 

      Evident daca firma spaniola nu are bunuri in Romania, va trebui sa va adresati Instantei spaniole pentru a solicita recunoasterea si executarea sentintei straine. In acest sens,  revin cu avertismentul ca  procedura de recunoastere desi e un formalism este supusa principiului contradictiei, adica partea contrara poate solicita nerecunoasterea acesteia pe motiv de vicii de procedura sau incalcarea unor norme constitutionale ori comunitare. 

      Abia apoi daca a trecut acest filtru , se va putea  deschide procesul executoriu , respectiv verificarea patrimoniului paratului  si aplicara sechestrului, prorpririi si a altori masuri de constrangere si executare fortoasa, culminand cu plata catre creditor al sumei reclamate si dobanzilor aferente.


   In concluzie , in momentul in care o firma din Romania incepe o relatie comerciala cu partener spaniol sau este obligata sa deschida o procedura litigioasa impotriva acestuia  este indicat sa ia in considerare aspectele legale si riscurile mentionate mai sus si sa se adreseze unui asesor  de incredere,  caci in caz contrar s-ar putea afla in imposibilitatea de a-si mai recupera vreodata creanta.