joi, 20 august 2009

ALOCATIE IN ROMANIA SAU PRESTATII FAMILIARE IN SPANIA

In momentul de fata romanii rezidenti in Spania pot opta intre alocatia pentru copii acordata de statul roman si prestatia pentru copii acordata de statul spaniol s-au iscat numeroase confuzii intre cetatenii nostri.

Voi explica succint care sunt diferentele si asemanarile dintre cele dou tipuri de ajutoare pentru copii.

In primul rand trebuie sa stiti ca nu se poate beneficia in acelasi timp de ambele prestatii. Daca optati pentru alocatie , excludeti posibilitatea de a obtine ajutorul acordata in Spania si invers.

Ambele ajutoare se acorda minorilor si persoanelor discapacitate. In cazul paniei de acesta prestatie beneficiaa si familiicre care au in intretinere un major de 18 ani a acrui grad de handicap e mai mare sau egal cu 65%.

Daca alocatia pentru copii in Romania depinde doar de varsta copilului , ajutorul acordat de statul spaniol are in vedere suma totala a veniturilor parintilor care tre poate depasi 11.264,01 euros anual in familia cu un singur copil sau 12.953,61 € in familia cu 2 copii.

In Spania familiile cu 3 sau mai multi copiisunt considerate familii numeroase si in acest caz valoarea maxima a veniturilor incepe de la 14.643,21 euros.

Incepand cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocatiei de stat pentru copii e prevazut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicata, stabilinduse la 42 lei (12 euros lunar pentru fiecare copil) si se majoreaza anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. In schimb in Spania acesta e de 291,00 euros pe an (24,25 euros lunar) pentru familiile cu un singur copil sau 582,00 € pentru familiile cu 2 copii, respectiv 873,00 € pentru cele cu 3 copii.

ALOCATIE DE STAT

BeneficiariBeneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.Alocatia de stat pentru copiii se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre reprezentantii legali. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani, alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia, pana la implinirea varstei de 18 ani.Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Documente Necesare pentru obtinerea alocatiei in Romania a) Cererea care se face in numele copilului de catre unul dintre parinti, de catre curatorul sau de catre persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, se depune astfel:- la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul sau resedinta reprezentantii legali,- la unitatile scolare unde sunt inscrisi copiii si urmeaza o forma de invatamant recunoscuta de lege,- pentru copiii cu handicap, cererea se depune la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la Serviciile publice de Asistenta Sociala.b) Copie dupa certificatul de nastere al copilului.

PRESTATII FAMILIARE IN SPANIA

Beneficiari
Beneficiaza de ajutor de stat toate familiile spaniole cu copii in care veniturile totale ale parintilor indiferent de natura acestora nu depasesc suma de 11.264,01 euros ( 1 copil ) , 12.953,61 € ( familia cu 2 copii.) etc…
Nu exista limita pentru famillice care au in crestere si intretinere o peroana cu grad mai mare sau egal cu 65 % de minusvalie.
Toti rezidentii legali aflati pe teritoriul spaniol care au un copil sau mai multi in intretinere a caror venituri nu depasesc limitele expuse mai sus.
Orfanii de mama si tata, copiii abandonati de parinti, minorii si majorii cu un grad de handicap mai mare sau egal 65 %.

Procedura pentru obtinerea prestatiilor in Spania
Pentru obtinerea acestui ajutor in Spania se prezinta o cerere tip la Seguridad Social , aportanduse documentele necesare acreditarii indeplinirii conditiilor legale de catre familiile solicitante. :
· Número de identidad de extranjero (NIE)
· Certificado de empadronamiento al beneficiarilor
· Libro de familia sau Certificatul de nastere al copiilor emis de Autoritaea competenta ( traducere autorizata daca e in limba romana) .
· Documete care sa justifice valoarea veniturilor parintilor : ( veniturile nu pot depasi limitele stabilite )
· In caz ca parintii sunt divortati ori separati : sentinta judecatoreasca de divort.
· In cazul ca parinii sunt romani : formularul E 401 · In cazul familiilor numeroase ( mai mult de 2 copii ) "título de familia numerosa".
Tramitarea documentelor se face conform legii Administratiei Publice, Legea 30/1992, din 26 noiembrie