luni, 8 iunie 2015

MASURI PROVIZORII ANTICIPATE PROCESELOR DE DIVORT SAU CUSTODIE

O diferenta esentiala intre dreptul roman si cel spaniol consista in felul in care este abordata problema masurilor provizorii in procesele de divort si custodie.

Spre deosebire de Romania, dreptul spaniol prevede posibilitatea de a se stabili masuri provizorii chiar inainte de inceperea procesului de divort sau custodie , masuri ce se dicteaza de Judecatorie inainte de a se prezenta intampinarea de divort si custodie. Aceste masuri sunt obligatorii, dar nu sunt definitive.

Pentru a intelege mai bine va pun un exemplu:

Maria si Eugen sunt casatoriti in regim de bunuri comune si au impreuna doi copii. Ei decid sa divorteze insa nu ajung la un acord común cu privire la custodia copiilor.

Inainte de a incepe lungul proces de divort si custodie, por solicita Instantei adoptarea unor masuri provizorii in care sa stabileasca:
  • separarea patrimoniala (incetarea regimului de bunuri comune si trecerea la un regim de separare de bunuri)
  •  masuri cu privire la acordarea custodiei parintilor
  •  modaliatati si cuantum pensie alimentara
  •  stabilirea domiciliului partilor si a copiilor.

Din momentul in care se dicteaza o rezolutie in aceste masuri provizorii se considera ca partile sunt separate deja in fapt si incep sa produca efecte jurídice regulile stabilite in modul de exercitare a autoritatii parintesti.

Aceste masuri provizionale se iau inainte de a interpune intampinarea de divort sau custodie tocmai pentru a stabili pe toata perioada procesului de divort care sunt regulile de urmat de catre ambii soti. In caz contrar s-ar crea haos in relatia dintre acestia si in relatia parinte copil. Partile s-ar vedea obligate sa mentina regimul de bunuri comune, desi vointa lor e contrara acestei norme, in acelasi timp. La fel unul din parinti se vede liber sa actioneze dupa caz si nu e constrans pe durata procesului la nici un fel de obligatie. Din acest motiv ,  subliniem faptul ca efectul cel mai important al masurilor provizionale consta in stabilirea anticipata a  modului de exercitare a custodiei, ambii parinti avand deja reglementata metoda in care vor actiona in exercitarea drepturilor si obligatiilor fata de copii.

     Se evita astfel situatii cum ar fi: plangeri pentru abandon de familie contra sotului care a parasit domiciliul conjugal, mentinerea regimului de bunuri comune, neplata pensiei alimentre. In schimb, acordarea masurilor provizorii vin in beneficiul copiilor  determinand protectia máxima a acestora, exceland interesul superior al minorului, care nu se vede prejudicat de procesul de divort al parintilor,  ci din contra isi vede protejate interesele.  

Asa cum am afirmat, aceste masuri se pot lua doar in Spania, fiind contemplate de dreptul civil spaniol. Nu sunt definitive( se aplica doar pe durata tramitarii procesului de divort sau custodie), dar pentru perioada in care au fost adoptate sunt obligatorii.

Ele vor putea fi modificate in procesul de divort. Din momentul in care se dicteaza o sentinta definitiva si irevocabila se vor aplica masurile  pronuntate in decizia sentintei, numite si masuri definitive. Desfacerea casatoriei intre parti insemana pierderea calităţii de soţi şi încetarea drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale soţilor, asa cum încetarea comunităţii de bunuri a soţilor,  producandu-se efectele definitive ale masurilor provizionale.
In ceea ce priveste relatiile intre parinti si copii,exista posibilitatea ca masurile provizionale aplícate pana atunci sa se mentina sau pot fi modificate prin sentinta. Daca au fost modificate, de la data pronuntarii divortului masurile provizionale adoptate inainte de inceperea procesului inceteaza producand efecte cele stabilite prin sentinta.

Recomandam solicitarea masurilor provizionale persoanelor care doresc dizolvarea regimului matrimonial , in special pentru:
·       a asigura protectia bunurilor dobandite in timpul casatoriei
·       a stabili sistemul in care se exercita autoritatea parinteaasca fata de copii
·       a stabili o ordine clara in drepturile de custodie a copiilor minori pe durata procesului
·       a stabili dreptul minorului la incasarea unei pensii alimentare
·        a da posibilitatea minorului de a beneficia de stranse relatii cu ambii parinti, existand un regim de vizita bine stabilit cu parintele caruia nu i-a fost incredintat

·       a beneficia de folosirea locuintei ce a constituit domiciliul conjugal