vineri, 1 mai 2015

DIVORT IN ROMANIA SAU SPANIA ?

         Acest articol viene sa clarifice o probema care apare in ultima vreme extrem de des in cazul divorturilor intre persoane de cetatenie romana rezidenti sau fosti rezidenti in Spania.

          Toata lumea se intreaba unde ne divortam atata timp cat avem cetatenia romana si am incheiat casatoria in Romania? In Romania sau in Spania ??

         Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare trebuie sa avem mereu in vedere urmatoarele situatii:
  • Ambii soti sunt rezidenti in Spania
  • Sotii au fost rezidenti in Spania in ultimii ani
  • Sotii au avut ultimul domiciliu comun in Spania 
  • Copiii nascuti in timpul casatoriei se afla acum in Spania 
  • Domiciliul paratului e necunoscut si reclamantul locuieste in Spania

      In cazul in care va incadrati in una sau mai multe din situatiile expuse,  Instanta competenta sa judece divortul dvs e cea Spaniola.

      De asemenea, trebuie sa tineti cont ca in aceasta situatie se aplica atat procedura civila spaniola,  cat si legislatia  romana si comunitara , avand in vedere ca litigiul se desfasoara in Spania, iar partile sunt de nationalitate romana.


      Asadar , Regulametul comunitar, procedura spaniola si codul civil roman , toate trei normative in acelasi timp, trebuie studiate de catre avocat pentru a putea duce la bun sfarsit un proces de divort international, cum e si cazul celui care il analizam in acest moment.


Care sunt consecintele neaplicarii corecte a acestor norme juridice ?

   
      In principiu cele mai grave doua consecinte sunt nulitatea sentintei si drept urmare imposibilitatea de a o valida si executa sau pierdere de timp si bani in procese a caror rezultat e respingerea actiunii in baza exceptiei de necompetenta a Instantei Romane. 

      Ca sa intelegeti mai bine ce se intampla daca nu se respecta normele de drept in materie de competenta si nationalitate,  va voi pune in vedere doua exemple: doua procese castigate de acest birou de avocatura  in ultimele 3 luni.



1º  SPETA. 


Antecedente 
  1. Mama si copilul rezidenti in Spania , tatal domiciliat in Romania. 
  2. Se solicita divortul si incredintarea copilului spre crestere si educare catre mama.
  3. Instanta competenta :  Juzgado de Primera Instancia Amposta ( Spania) 
  4. BIROU DE AVOCATURA ANDREEA RUSSU - reprezinta paratul in apel


SITUATIA DE FAPT

        Avocatul reclamatei depune intampinare prin care solicita desfacerea casatoriei intre parti si incredintarea copilului spre crestere si educare catre mama. Indica Instantei, in mod fals, ca nu cunoaste domiciliul paratului. Instanta , in baza procedurii, realizeaza diligentele de cautare a tataului minorului  pe teritoriul Spaniei si in mod clar nu il gaseste. Drept urmare , judeca procesul in lipsa acestuia si dicteaza o sentinta prin care  acorda desfacerea casatoriei intre parti si incredintarea copilului spre crestere si educare catre mama.

        Ulterior , tatal primeste prin posta, un plic,  la domiciliul din Romania, care continea  sentinta definitiva si irevocabila dictata de Instanta Spaniola. Expeditorul acestui plic era insusi reclamanta care il instinta personal ca a pierdut custodia copilului.

         Imediat tatal ia legatura cu acest birou de avocatura ( www.andreearussu.com)  expund situatia in care se afla. In baza unui studiu de caz amanuntit , preluam cazul si solicitam Instantei, Juzgado de Primera Instancia Amposta ( Spania) , anularea sentintei pronuntate , invocand lipsa de citare a paratului , demonstrand falsitatea declaratiilor reclamantei care a ascuns acesteia faptul ca era in posesia adresei din Romania a tatalui si din rea credinta , apeland la o frauda procesuala in vederea castigarii cauzei , nu a comunicat -o Tribunalului.

SOLUTIE


       Instanta Spaniola a estimat recursul prezentat de tata si a anulat sentinta pronuntataintelegand ca s-a produs o vatamare a intereselor acestuia, nepundu-se apara atata timp cat nu a fost instiintat ca impotriva lui se deruleaza un proces de divort.



2º SPETA

Antecedente 
  1. Sotii si minorul rezidenti in Spania , mama pleaca cu copilul fara consimtamantul tatalui si se stabileste in Romania in timpul tamitelor judiciare
  2. Tatal  solicita divortul si incredintarea copilului spre crestere si educare .
  3. Instanta competenta :  Juzgado de Primera Instancia Valencia ( Spania)
  4. BIROU DE AVOCATURA ANDREEA RUSSU - il reprezinta pe tata, atat in fata Instantei Spaniole , cat si in fata Judecatoriei din Romania


SITUATIA DE FAPT


        Acest birou de avocatura ( www.andreearussu.com) reprezentand reclamatul depune intampinare in Spania  prin care solicita desfacerea casatoriei intre parti si incredintarea copilului spre crestere si educare catre tata. Indica Instantei iberice ca ultimul domiciliu comun al partilor a fost in localitatea Valencia si ca la data prezentarii cererii de divort  banuieste ca mama a plecat cu copilul fara consimtamantul tatalui si s-a stabilit  in Romania la parintii acesteia. Instanta sesizata,  in baza codului de procedura civila spaniola,   realizeaza diligentele de citare a paratei in Romania.

         Afland de cauza  deschisa in Valencia, parata raspunde Tribunalului spaniol ca a deschis la randul ei un dosar de divort si incredintare minor in Romania. Clientul ramane socat de aceasta veste atat timp cat el nu a fost in nici un moment instiintat de mama ca ar fi inceput si ea un proces in Romania. Nu era normal ca sa se deruleze un proces in Romania fara citarea acestuia. Imediat biroul de avocatura a luat legatura cu Judecatoria din Romania care ne-a confirmat ca e pe cale sa dicteze o sentinta in aceasta cauza . Avand in vedere urgenta care aceasta situatie o presupunea , ne adresam Instantei romane si solicitam in baza exeptiei de necompetenta teritoriala  respingerea actiunii mamei si  avizand in acelasi timp ca   deja exista pe rol in Spania o cauza identica .

          Dat fiind ca, in acelasi timp , pe rolul a doua instante diferite se aflau doua procese cu aceleasi parti si acelasi obiect se creaza o situatie cunoscuta in drept ca listispendenta si in consecinta trebuie sa se stabileasca care e instanta competenta sa judece  acest caz : cea Spaniola sesizata de tata sau cea Romana sesizata de mama.

SOLUTIE

          In aceata speta biroul de avocatura ( www.andreearussu.com) a fost nevoit sa intervina in ambele tari pentru a proteja interesele clientului .

           In urma eforturilor  realizate la ambele Instante ( aflate in tari diferite ) , Instanta spaniola se declara competenta in virtutea regulamentului comunitar in materie de divort care stabileste ca e competenta Judecatoria de la ultimul domiciliu comun al partilor. Dovedind prin empadronamiento ca sotii au locuit impreuna in Valencia , Spania isi declara Competenta .

           In cazul Judecatoriei din Romania , acasta dicteaza o sentinta prin care afirma ca divortul intre persoane de catatenie romana cu ultimul domiciliu comun  in Spania  nu e de competenta Instantelor romane si si declina competenta in favoarea Judecatoriei iberice.

           Drept urmare , si datorita perspicacitatii acestui birou de avocatura , desi a mama a incearcat , cu rea credinta si rau asesorata de avocatul din Romania , sa initieze un proces in aceasta tara, actiunea ii e respinsa , e condamnata la plata cheltuielilor de judecata si e obligata sa se adreseze Instantei spaniole.

            El Juzgado de Primera Instancia de Valencia ( Spania), isi declara competenta pentru judecarea litigiului intre partile de nationalitate romana si casatorie incheiata in Romania ,  dictand o sentinta prin care  acorda desfacerea casatoriei intre parti si incredintarea copilului spre crestere si educare catre tata, intelegand ca atitudinea mamei de a sustrage minorul din Spania, fara consimtamantul tatalui si  impiedicarea acestuia de a  comunica cu minorul pe timpul derularii divortului trebuie sanctionata cu pierderea custodiei.