jueves, 1 de mayo de 2014

EXECUTAREA UNEI SENTINTE STRAINE IN COMUNITATEA EUROPEANA

In ultimul timp datorita avansurilor realizate in materie de drept in cadrul comisiei juridice a Uniunii Europene hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru  pot fi puse in executare într-un alt stat membru, după declararea acestora ca fiind executorii în  statul care a emis respectiva rezolutie.

Recunoasterea sentintelor dictate intr-un stat membru al Uniunii Europene , necesita dupa caz o prima recunoastere in statul in care doresc a fi executate, numita procedura de exequatur sau, o data instituite cu titlu executiv, se poate realiza direct executia in statul comunitar. 

Exista o serie de regulamente comunitare in materie de drept civil si comercial ce permit realizarea executarilor acestor hotarari , fara a fi necesara trecerea prin procedura de exequatur. De exemplu sentintele de divort pronunate in Spania pot fi inscrise direct in Registrele de stare civila din localitatea romana in care initial a fost inscrisa casatoria partilor, fara a fi necesara recunoastrea prealabila a acestora de Instanta Romana. 

La fel in materie comerciala, Uniunea Europeana a adoptat o serie de regulamente care dau celeritate procedurilor executive , eliminand recunoasterea prealabila a hortararilor altui stat membru , el exequatur ajungand a fi o simpla verificare formala a sentintei  de catre oraganismul executor. 

Nu in utimul rand trebuie mentionat faptul ca procedura de executare trebuie realizata respectand condtitiile legale mentionate in legislatia statului in care se doreste executarea hotararii judecatoresti straine. 

In Spania executiile sentintelor dictate de Tribunalele ale altor state comunitatare in materie de drept civil , comercial si familie  cad in competenta Tribunalului numit Primera Instancia din localitatea in care a re stabilit domiciliul paratul

Procedura de executare vine descrisa in Codul de Procedura Civila Spaniol ( LEC) si are la baza fondului legislatia comunitara si internationala in materie de executarere de hotarari judecatoresti dictate in statele membre. 

In cazul in care doriti sa puneti in executare o horarare in alt stat comunitar e recomandabil sa contactati profesionali de drept din statul in cauza, cunoscatori ai procedurilor civile, asigurandu-va ca procesul dumneavoastra se realizeaza in termeni de legalitate absoluta . 

4 comentarios:

 1. Buna seara! As vrea sa va rog sa ma ajutati intr-o problema daca se poate. Sotul meu ar trebui sa iasa la pensie de drept in Romania la 57 de ani ( deoarece are 20 de ani lucrati la grupa I). In prezent are 55 de ani. Daca se pensioneaza in Romania va mai putea sa continuie munca in Spania (aici are aproape 9 ani vechime)?. Daca se pensioneaza in Romania va pierde drepturile de pensie de aici daca mai lucreaza inca 5 ani de exemplu? Multumesc anticipat!

  ResponderEliminar
 2. Buna ziua,

  Doresc sa va ciontactez.
  Va rog sa imi transmiteti datele dvs de contact la adresa de email : covaciu.gnm@gmail.com

  O zi buna
  Cosmi

  ResponderEliminar
 3. Buna ziua! Eu am o hotarare ramasa definitiva pt pensia de intretinere a fetei mele. Am trimis in spania la judecatoria unde isi are rezidenta tatal ei hotararea tradusa insotita de cerea de executare redactata de avocata mea si cerere de exequatur. Am primit raspuns sa mearga acolo un avocat sa isi exercite profesia la judecatoria din Spania, lucru care nu mi.l pot permite. Ce e de facut? Va mulțumesc!

  ResponderEliminar
 4. Din cate stiu eu exista o lege prin care hotararea pt pensia de intretinere poate fi executata in Spania fara a fi necesar sa fiu reprezentata de un avocat acolo.

  ResponderEliminar