miercuri, 21 septembrie 2011

NOILE REGLEMANTARI CU PRIVIRE LA ROMANI

Pe data 22 iulie 2011 au intrat in vigoare restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români.
Conform acestor directive, cetăţenii români care la data de 22 iulie 2011 se aflau în Spania, dar nu figurau ca angajaţi (inscrisi si cu numar de Seguridad Social) sau în căutarea unui loc de muncă sunt afectaţi de noul moratoriu pe piaţa muncii din Spania, adică vor avea nevoie de permis de muncă.
Categoriile de români cărora nu li se aplică restricţiile impuse pe piaţa muncii spaniole:
- românii ce deţin un contract de muncă valabil (şi care doresc să îşi schimbe locul de muncă)
- românii ce se află în şomaj (şi care şi-au găsit un loc de muncă)
- românii înregistraţi la Serviciile Publice Regionale de Angajare ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Nu sunt vizate de măsură nici persoanele care lucrează ca „autonomi” sau ca asociati a unei societati comerciale (lucrători pe cont propriu/persoane fizice autorizate, care nu îşi exercită profesia pe baza unui contract de muncă încheiat cu un angajator).

„Nu orice român care are un număr de Securitate Socială are acces liber pe piaţa muncii. Cei ce au respectat legea – cei care au venit în Spania să muncească înainte de 22 iulie şi s-au înregistrat ca fiind în căutarea unui loc de muncă, sau cei ce au avut un contract de muncă, au beneficiat de indemnizaţii de şomaj şi la terminarea acestora şi-au reînnoit înregistrarea de persoane în căutarea unui loc de muncă – au acum liber acces pe piaţa muncii din Spania. Cu alte cuvinte, toţi românii care au intrat pe teritoriul Spaniei înainte de 22 iulie şi şi-au declarat intenţia de a munci, înregistrându-se, conform legii, la Serviciile Publice Regionale de Angajare, au liber acces acum pe piaţa muncii spaniole”, a precizat Ambasada Romaniei la Madrid.


Eventualele situaţii de aplicare eronată a acestor decizii de către autorităţile spaniole trebuie să fie sesizate Ambasadei, la adresa mihaela.nica@embajadaderumania.es. Pentru soluţionarea cazurilor menţionate este absolut necesară prezentarea detaliilor concrete: persoană afectată, oficiul la care s-a apelat, data la care a avut loc discuţia cu funcţionarul spaniol, motivaţia prezentată de acesta etc.

Decizia are caracter temporar, urmând să fie reevaluat la 31 decembrie 2012, în raport cu evoluţia pieţei muncii din Spania. Conform Tratatului de Aderare a României la UE, astfel de măsuri nu se vor mai putea aplica cetăţenilor români în nici un stat membru al Uniunii Europene (deci nici în Spania) începând cu 2014. Toate statele membre au dreptul ca pentru o perioadă de 7 ani de la data aderării să impună restricţii pe piaţa muncii pentru statele nou intrate.

Măsura nu va avea nici un fel de implicaţii asupra liberei circulaţii a persoanelor, din perspectiva intrării şi şederii pe teritoriul spaniol.


Angajatorului spaniol îi revine responsabilitatea obţinerii autorizaţiei Biroului teritorial pentru străini asupra contractului de muncă pe care doreşte să îl încheie cu un lucrător român. Autorizarea contractului va avea în vedere exclusiv îndeplinirea normelor spaniole în domeniul legislaţiei muncii (ex.: respectarea prevederilor condiţiilor contractului colectiv de muncă în sectorul de activitate şi regiunea respectivă). Nu se au în vedere alte criterii, cum ar fi cele legate de şederea în Spania sau de existenţa altor persoane, cu calificări similare, deja înscrise în Spania în căutarea unui astfel de loc de muncă.