jueves, 17 de diciembre de 2009

DIVORTUL IN SPANIA

Dupa nenumarate solicitari din partea cititorilor si a clientilor bufetului nostru am considerat ca e important sa insistam pe anumite chestiuni importante caea implica desfacerea casatoriei peroanelor de nationalitate romana in Spania, dat fiind ca exista nenumarate diferente intre dreptul roman si cel din Spania.

Decizia de a divorta este o decizie importanta in viata Dvs. Nu luati aceasta decizie intr-un moment de tensiune. Daca ati ajuns, in mod ferm, la concluzia ca nu mai puteti continua aceasta casatorie, atunci urmati instructiunile de mai jos:

* Discutati cu sotul/sotia despre decizia Dvs.;
* Incercati sa obtineti acordul sotului/sotiei pentru a divorta amiabil, prin buna intelegere (procesul dureaza mai putin, costa mai putin si este mai putin traumatizant);
* Conveniti cu sotul/sotia ca divortul sa se desfasoare intr-o maniera civilizata;
* Incercati sa ajungeti la un acord cu privire la urmatoarele aspecte: incredintarea copiilor minori (daca este cazul), cuantumul pensiei de intretinere, stabilirea programului de vizitare a copilului, impartirea bunurilor comune, pastrarea/schimbarea numelui sotului care si-a schimbat numele dupa casatorie

In primul rand va fac cunoscut ca in Spania exista urmatoarele tipuri de divort.

1. Divortul prin comun acord
2. Divortul contencios ( cand exista diferente si neintelegeri intre parti)

De asemenea e bine sa cunoasteti urmtoarele aspecte referitoare la posibilitatea desfacerii casatoriei in Spania, un cetatean roman putandu-se afla in una din urmatoarele situatii :
1. Ambele parti de nationalitate romana si casatoria celebrata in romania
2. Ambele parti de nationalitate romana si casatoria celebrata in Spania
3. Una din parti de nationalitate romana si cealata de alta nationalitate diferita de cea spaniola casatoria celebrata in Spania
4. Una din parti de nationalitate romana si cealata de nationalitate spaniola, iar casatoria celebrata in Spania
5. Desigur exista si alte combinatii dar a ales sa discutam despre cele mai abituale care de altfel sunt detaliate mai sus.

In toate cazurile expuse mai sus pentru ca sentinta dictata de instanta Spaniola sa produca efecte in Romania se cere recunoasterea acesteia de catre Tribunalul competent din Romania in procedura de exequatur.

De asemenea desfacerea casatoriei in Spania , in cazul in care exista bunuri comune atat in Spania cat si in Romania implica aplicarea legii spaniole pentru partajul bunurilor aflate in Spania si cea Romana pentru cele din Romania.


1. Cand ambele parti au nationalitate romana,iar casatoria a fost celebrata in Romania pentru a putea cere divortul in Spania trebuie ca acesta sa imbrace forma divortului de comun acord ori in caz contra ambele parti sa aiba rezidenta in Spania. Aceste premise sunt obligatorii pentru ca o instanta Spaniola sa admita cererea de divort.

In aceste circumstante avand in vedere ca locul in care s-a incheiat casatoria e Romania, Instanta pe parcursul derularii procesului va tine cont de anumite aspecte impuse de legea personala a sotilor, in concret cea Romana.

Implica traducerea actelor necesare la dosar din Romana in spaniola.


2. Cand ambele parti au nationalitate romana,iar casatoria a fost celebrata in Spania, partile vor putea cere divortul atat in Spania cat si in Roamnia, nefiind necesare limitarile de forma sau loc impuse in cazul pentru ca instanta Spaniola sa admita cererea de divort.

O specialitate a acestui tip de divort se refera la Tipul de conveniu economic pe care partile l-au adoptat la incheierea casatoriei, legea spaniola permitand trei tipuri : bunuri comune, separare de bunuri si alegerea caror bunuri se doresc a fi comune si care separate. Toate aceste aspecte vor influenza la partaj.

Nu mai e necesara traducerea certificatului de casatorie, insa avand in vedere ca respectiva casatorie s-a incheiat in Spania pentru a produce efecte in romania implica inscrierea certificatului de castorie in Registrul Civil Roman – se face personal ori prin intermediul consulatului-.


3. In acest al treilea caz suntem in prezenta a trei legislatii care au perfecta aplicare in procedura de divort a partilor.

Daca celebrarea casatoriei in Spania a implicat o complicata procedura , Spania lund toate masurile de securitate necesare pentru evitarea casatoriilor de convenienta, desfacerea casatoriei poate implica pierderea dreptului de rezidenta si munca a sotului no- comunitar. ( ma refer la anumite aspecte determinate de Legea Extranjeríei )

De asemenea are complicate consecinte in ceea ce privaste regimul de vizita si a platii pensiei alimentare in cazul in care unul din soti doreste sa se intoarce in tara de origine.

La fel implica recunoasterea sentintelor in tarile care determina nationalitatea fostilor soti avand in vedere ca daca nu se trece la procedura de exequatur explicata ,mai sus sentinta dictata in Spania nu produce efecte si puteti avea probleme ca cetateni romani cu mar fi:
- incrierea copiilor rezultati din casatorie in Registrele Romanesti
- scoaterea copiilor romani dein Romania
- partaj


4. Cand una din parti este de nationalitate romana si cealata de nationalitate spaniola, iar casatoria este celebrata in Spania , legea aplicabila e cea spaniola.

Asa cum casatoria intre un roman si un spaniol nu se poate face decat la Juzgado de Paz din localitatea unde aveti empadronamiento, la fel e competenta pentru divort Instanta de la domiciliul paratului ( in caz ca difera de domiciliul comun al partilor).

In numarul urmator vom vorbi despre efectele divortului in Spania.

16 comentarios:

 1. buna ziua,ma numesc claudya am 21 de ani,si sunt mama unei minore de 1 an si 9 luni,am cateva intrebari,referitoare la divortul din spania,sunt casatorita de 2 ani in romania,am o fetita minora,si as vrea sa divortez in spania,momentan sunt cu copilul in romania,copilul va ramane la tatal meu,iar eu ma voi intoarce in spania pt a inainta divortul,as vrea sa stiu ce sanse am pt a castiga copilul,tatal copilului are dosar penal in spania,pt violenta,a dat in mine inantea casatoriei,momentan el munceste in spania cu contract de munca,iar eu nu,eu locuiesc in casa mamei mele,va rog sa-mi spuneti cum sa procedez,ce am de facut,cat m-ar costa,si cat ar dura,va multumesc

  ResponderEliminar
 2. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

  ResponderEliminar
 3. buna ziua,ma numesc andreea si am 26 de ani.sunt casatorita de aproape 5 ani si am o fetita de 4 ani.locuiesc impreuna cu sotul in romania.vreau sa divortez, sa obtin custodia fetitei si sa plec cu ea in spania.se poate acest lucru fara procura din partea tatalui care cu siguranta ca nu va fi de acord?sau mai bine ar fi sa incerc sa ma inteleg cu sotul pana plecam in spania si acolo sa inaintez cererea de divort?asa voi putea ramane acolo dupa divort dar nu ma voi mai putea intoarce in tara cu fetita fara procura de la el?va rog daca puteti sa-mi raspundeti cat se poate de repede ca sa stiu ce drum sa apuc, deoarece am ajuns depresiva din cauza problemelor si simt ca nu mai rezist asa.eu am terminat medicina in romania si am renuntat la rezidentiat aici ca sa il fac in spania dar ne chinuim de un an de zile sa plecam insa nu gasim un loc de munca pt el.iar el nu e de acord ca eu si fata sa plecam fara el.am mai fost la un pas de divort dar i-am mai acordat o sansa sa se schimbe, acum un an insa lucrurile merg tot mai prost. va multumesc din suflet !adresa mea este:dea_sym@yahoo.com

  ResponderEliminar
 4. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

  ResponderEliminar
 5. BUNA ZIUA MA NUMESC GABRIEL SI LOCUIESC IN SPANIA M-AM CASATORIT ACUM DOI ANI SI PENTRU A DIVORTA NU STIU CE ACTE SUNT NECESARE SI DACA POT DIVORTA IN CAZUL IN CARE SOTIA NU DORESTE DIVORTUL PE CALE AMIABILA

  ResponderEliminar
 6. Buna !sunt casatorita in Romanía si vreau sa ma despart in Spania !Suntem casatoriti cu separare de bunuri nu avem nimic in comun nici bunuri si nici copii!El nu este de acord!Nu stiu unde locuieste si nimic de el de mai bine de 2 ani!Imi puteti spune cat ar costa divortu si ce acte trebuie sa depun si unde avand in vedere ca eu locuiesc in Toledo.Va multumesc .Raspundeti la laviniaa621@gmail.com

  ResponderEliminar
 7. Buna !sunt casatorita in Romanía si vreau sa ma despart in Spania !Suntem casatoriti cu separare de bunuri nu avem nimic in comun nici bunuri si nici copii!El nu este de acord!Nu stiu unde locuieste si nimic de el de mai bine de 2 ani!Imi puteti spune cat ar costa divortu si ce acte trebuie sa depun si unde avand in vedere ca eu locuiesc in Toledo.Va multumesc .Raspundeti la laviniaa621@gmail.com

  ResponderEliminar
 8. Bună ziua ....
  După 16 ani de căsătorie în acest moment suntem separati .Am încercat reconcilierea dar nu se poate deși am terminat în termini amabili
  Eu sunt in trecere un alt oraș împreună cu băiatul meu de 15 ani și el în altul dar pe teritoriul Spaniol
  Întrebarea mea este:
  Ce demersuri trebuie făcute sau unde trebuie să mă prezint pentru a face separarea ?

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Buna ziua . In caz ca doriti divortul trebuie sa luati legatura cu un avocat specializat in divorturi internationale.

   Eliminar
 9. Buna ziua ! As dori niste Informatii in legatura cu schimbatul tarjetei de rezidenta din spania (am fost casatorita am divortat in romania si vreau Sa stiu daca pentru a schimba nie Imi Trebuie apostilla de la haga pe original Sau pe sentínta tradusa? Va rog daca aveti timp Sa Imi raspunde'ti ! Va multumesc !!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Buna ziua. Pentru a putea schima numele de pe tarjeta de rezidenta trebuie sa prezentati sentinta de divort din Romania , cu apostila de la Haga si traducere realizata exclusiv in Spania de atr un traductor jurado.

   Eliminar
 10. buna ziua , am divortat anul trecut de sotul meu suntem in spania amandoi de 17 ani intrebarea mea este cum as putea sa revin la numele meu de familie pe care il aveam inaintea casatoriei ? va multumesc anticipat

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Pentru a va raspunde la aceasta intrebare ne puteti contacta de nr de telefon 610892880 , dat fiind ca revenirea la numele anterior e un tramite ce trebuie realizat la Starea Civila din orasul in care s-a produs casatoria si sunt multe de povestit.

   Eliminar
 11. Buna ziua as vrea sa divortez am trei copii si sotul sigur nu va fi de acord sami dea divortu as vrea sa stiu cum trebuie sa procede copii sunt minori va rog sami dati un sfat.noi locu in in spania eu as vrea sa facem divortu aici

  ResponderEliminar
 12. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

  ResponderEliminar
 13. Numele meu este lilian N.This este o zi foarte plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorul Dr.saguru a făcut pentru mine, ajutându-mă să ex-soțul meu înapoi cu magia lui și dragoste vraja. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu a fost într-adevăr mă înșela și a fost în căutarea unui divorț, dar atunci când am dat peste e-mail Dr.saguru pe internet pe modul în care el a ajutat atât de mulți oameni pentru a obține ex-lor înapoi si ajuta la fixarea relationship.and face pe oameni să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea să-l și apoi să caute ajutorul lui, dar spre surprinderea mea el mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată-mă acum sărbătoresc pentru că soțul meu a schimba total pentru totdeauna. El vrea mereu să fie de mine și nu pot face nimic fără a prezenta mea. Ma bucur cu adevărat căsnicia mea, ceea ce o mare sărbătoare. i se va continua pe internet, mărturisind pentru că Dr.saguru este într-adevăr o adevărată fugă vrajă. Ai nevoie de ajutor ATUNCI DE CONTACT MEDIC SAGURU ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau +2349037545183 El este singurul răspuns la problema ta și să te simți fericit în relationship.and tău său, de asemenea, perfectă în 1 Love SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUCTE pântecelui 4 PROMOVAREA sPELL 5 PROTECȚIE sPELL 6 sPELL DE AFACERI 7 BUNE JOB sPELL 8 LOTTERY sPELL și CURTE CASE spell.

  ResponderEliminar