miercuri, 7 octombrie 2009

OBTINEREA CETATENIEI SPANIOLE


Cetăţenii străini consideraţi persoane de origine spaniolă sunt cei născuţi din cel puţin un părinte spaniol, copii minori adoptaţi de pariniţi spanioli, copii nascuţi în Spania din părinţi străini dar care nu transmit cetăţenia lor copiilor, copii născuţi în Spania din filiaţie nedeterminată sau copii nascuţi în Spania atunci când cel puţin unul dintre părinţi s-a născut în Spania. 

Toţi ceilalţi pot să o obţina ca urmarere a rezidenţei legale pe teritoriul spaniol pe o perioadă determinată.

CETATENIA PRIN REZIENTA se obţine făcând dovada şederii legale şi neîntrerupte (continuă şi anterioară momentului solicitării cetăţeniei ) în Spania timp de 10 ani.

EXCEPŢII:
• 5 ani dacă avem statut de refugiat : persoanele străine cărora le-au fost acordate permisul de azil şi refugiu.
• 2 ani dacă suntem cetăţeni ai unei ţări ibero-americane, Portugalia, Andorra, Filipine, Guinea Ecuatoriala
• 1 an în următoarele cazuri:
• Orice persoană născută în Spania.
• Persoane căsătorite de cel puţin 1 an cu o persoană spaniolă, care în momentul cererii nu sunt separate legal sau divorţate
• Persoane care au fost sub tutelă custodie sau îngrijirea unui cetăţean sau instituţii spaniole timp de 2 ani consecutivi.
• Persoane care nu au exercitat dreptul de opţiune şi au ales între cel puţin 2 cetăţenii diferite
• Văduve şi văduvi de cetăţeni spanioli care nu erau separaţi de drept sau de fapt în momentul morţii soţului.
• Persoane născute în afara Spaniei din părinţi sau bunici care erau de origine spaniolă.
CETATENIA PRIN OPTIUNE se obţine ca o consecinţă a relaţiilor personale sau familiale cu cetăţeni spanioli, ca de exemplu o persoană care s-a aflat sau se află în îngrijirea legală a unui spaniol (patria potestad) sau persoană născută dintr-un părinte de origine spaniolă născut în Spania.
CETATENIA PENTRU MOTIVE EXCEPTIONALE se dă prin decret regal al guvernului, în situaţia întrunirii unor condiţii excepţionale cum ar fi servicii aduse statului spaniol în domeniul militar, cultural, politic, economic, sportiv.

OBSERVATII :
Copiii născuţi din cetateni români por obţine cetaţenia spaniolă la un an de la data înregistrării nasterii cu condiţia să se fi născut în Spania.
Românii nu pot beneficia de dubla cetatenie română si spaniolă , dat fiind ca nu există un convieniu între cele doua state care sa permită acest lucru. Asadar trebuie sa opteze fie pentru cetatenia română , fie pentru cea spaniolă.
Nu toţi copiii cetăţenilor străini născuţi în Spania sunt spanioli, ci doar cei care, conform legislaţiei civile, dobândesc cetăţenia în virtutea dreptului pământesc şi nu a dreptului de sânge.
Un copil născut in Spania din parinti români este considerat român ca urmare a legii personale a copilului si a prezumţiei simple de cetăţenie.Trebuie însă inscris în registrul civil român pentru a fi considerat oficial cetatean român si a putea beneficia de toate drepturile si obligatiile oferite cetaţenilor români de catre statul român ( certificat de nastere român, pasaport românesc, alocatie, drept de vot, etc ). Indiferent daca a fost înscris sau nu în registrul civil român, el sau reprezentanţii lui legali pot în orice moment ( cel mai repede la un an după nastere ) să solicite cetătenia spaniolă, drept ce îi corespunde ca urmare a faptului că s-a născut pe teritoriul spaniol. Dobandirea cetateniei spaniole produce în consecinta pierderea cetateniei române.
Formalităţile pentru dobândirea cetăţeniei spaniole se realizează la Starea Civilă din localitatea în care aveti inregistrat domiciliul. ( cel care figurează în certificatul de empadronamiento)